Sommerferie 2022 Sirdal

Sommerferien 2022 gik til det sydlige Norge. Målet var selvfølgelig at komme på fjellet, men også at finde et fedt sted, som fremover er nemt at komme til.

Et sted jeg kan tage hen på kortere ferier. Og begge dele lykkedes til fulde 🙂

Og der er masser af området endnu, som bare ligger og venter på at blive udforsket. Og med det nykøbte kort over området, så er det bare at finde ferietid….

Planen i år var at få gået nogle bjerg km. Men også ikke at bruge al tid på at gå og få, men derimod for en gangs skyld nyde at være i fjellet på en anden måde end ‘blot gå og gå’. Få set det og gjort ting jeg normalt ikke når.

Tog færgen Hirtshals – Kristiansand kl 10 (1. 5 times kørsel) og med kun +2 timers rejsetid var jeg hurtigt i Norge.

Fra Kristiansand til P pladsen hvor jeg stillede bilen er der 2.5 times kørsel (eks evt tid til frokost).

Alt i alt 7-8 timer fra afgang hjemmefra. Alt inkl. Det er ok….

Vejen til P pladsen er et kapitel for sig: Suleskardveien.

En lille smal vej tværs ind over fjellet og med deraf et fantastisk view. En meget kendt vej i Norge netop for det spektakulære view. Findes mange YouTube video taget fra vejen. Dette er en af dem…

Desværre passede ankomsten med et rigtigt uvejr, masser af kraftig regn og ikke mindst torden! Så turde ikke rigtig gå ud af bilen og komme afsted, for var jo parkeret midt på fjellet…

Men efter et par timers ventetid uden torden tog jeg ud på fjellet omkring kl 20 og gik nordpå.

Skulle som det første ind over et marsk område, som var blevet fyldt godt op af smeltevand og regnvand, så inden for den første times tid stod jeg i mudder op over knæet. Heldigvis havde jeg fuld regn mundering på og støvler, så slap billigt.

Efter regn kommer….. Ja, rigtigt gættet: tåge! Og den kom hurtigt!

Fandt dog heldigvis igennem det lille pas og så var dejligt vejr. Omkring kl 23 fandt fandt jeg et smukt sted og som var noget væk fra P pladsen.

De første dage gik nordpå, men allerede på anden dagen knækkede min ene vandrestav. Og det var rimeligt træls og besværligt!

Der var fugtigt og smattet overalt på den nyligt smeltede is. Og 2 stave gør det altså nemmere at hoppe og balancere over det værste.

Generelt var der meget vand, også i elvene. Og de få steder der burde have været en bro, var den ikke fløjet ud endnu. Så af og på med bukserne hver gang man skulle over…

Havde dog fået lagt sandalerne i bilen. Bad choice… Så bare tæer ifm overgang, ikke optimalt!

Et stykke oppe af den nordgående rute tog jeg et valg pga, den manglene stav. Området jeg skulle ind igennem stod til at blive lidt højere og vildere. Og da den ene stav allerede var knækket, formentlig pga slid, så, kunne den anden jo måske også gøre det. Og så ville jeg have lidt udfordringer.

Da vejret samtidig også var slået om fra koldt til kort bukse vejr og jeg havde de varme bukser på (som nu var alt for varme) tog jeg en rask beslutning. En god en kan jeg se bagefter…

Jeg sadlede jeg om, gik retur mod bilen og fik de lange lette outdoor bukser på i stedet for og gik syd for Suleskardveien i stedet for.

Er skønt område også, men knapt så vildt.

Tilgengæld fik jeg er par rolige og korte dage med tidlig teltning. Og flere elv forceringer. Der var faktisk en del på den side….

Så var der i stedet tid til topture og lidt udforskning af området. Og den del er der sjælden overskud til når man går hele dagen….

Vil ikke skrive så meget mere omkring turen, andet end der som sædvanlig var læring på turen. Man skal altid huske at notere det til næste gang…

Mit nye, Hubba Hubba Nx, 1 personer som skal med til New Zealand blev testet og klarede sig godt. Fik en del vind, uden det dog var rigtigt voldsomt. Og masser af vand. Rigtigt meget endda (kunne virkelig ses i elvene dagen efter). Og klarede begge dele uden problemer. Så er trtg med at tage det med.

Den anden ting var at være lidt i højder efter jeg er startet med indkøring af blodtrykssænkende medicin. Var blevet sat op kort tid inden jeg tog afsted og havde mærket hjemme jeg blev svimmel ifm tung styrketræning.

Kunne også mærke på fjellet noget ikke var som det skulle være. Min nat, hvilepuls steg med 10 slag og havde en puls på +80 blot jeg tog strømper på om morgenen…

Endte med jeg blev lidt bekymret, så tog ned fra fjellet til en campingplads i dalen (fra ca 1000 hm til 400hm). På en nat var alt som det skulle være igen…. (se billede nedenfor)

Nu har jeg fået justeret dosis, lidt ned igen og er ikke længere svimmel ifm styrketræningen. Men en vigtig læring ifald jeg mærker noget igen, nu jeg også skal væsentlig højere op.

På det første billede kan man se hvordan pulsen stiger når hm stiger. Og på billede 2 kan, man se hvordan kroppen reagerer såsnart den kommer ned og sove i 400 hm (blot 600 m lavere).

Minus ved Sirdal området er det er megrt populært. Rigtigt mange dags besøgende kommer der. Så familier med de små børn, de unge og de lidt ældre og de helt gamle. Skønt at se 70-80 årige mennesker rende rundt ude i fjellet. Der er en anden kultur. Ikke kun i Norge, men kan også genkende den fra Østrig, hvor vi har været hele familien afsted ❤️

Se også albummet

Sommerferie 2022 i Sirdal

About the author

Læs videre
Etape: Cape Reinga - Kerikeri. 2022 blev året hvor jeg…