NZ, Ōkārito

Cirka midt på sydøen ude ved vestkysten, ligger der en lille perle, Ōkārito. Personligt er jeg faldet for dette område, som ligger lige op af New Zealand største uberørte flodudmundings lagune. Masser af dyreliv og beskyttet for det frådende Tasmanske hav.

Those who stand on tiptoes do not stand firmly.
Those who rush ahead don’t get very far.
Those who try to outshine others dim their own light.
Those who call themselves righteous can’t know how wrong they are.
Those who boast of their accomplishments diminish the things they have done.

……

Tao Te Ching, verse 24

Here I am

Bil (Planning)

https://trips.wikicamps.co/nz/77303/6ECA7446-0A1B-4C01-A0CE-D1549A59E34E

Shortcut Garmin share map

https://share.garmin.com/C5T49

Ōkārito, en lille perle.

Helt yderst ved vestkysten ligger der en lille flække af en by. Måske 20-30 huse spredt rundt omkring i området og med en lille bitte turist industri, som lever af den nærliggende lagune. Og så ligger det lige op af det voldsomme Tasmanske hav.

Camping pladsen

Der er ca en lille Community drevent camp site. Billig, men også kun med de mest nødvendige facilitier man lige har behov for. Dejligt drikkevand, som pumpes op fra mosen længere inde. Pumpes op i et par reservoir tanke oppe på den lille bakke. Og testes månedlig og smager som – ja, rigtig vand 🙂

Lagunen

Luftfoto af lagunen

Lagunen, som Ōkārito er bygget op af, er New Zealands største umodificerede flodmundingslagune. Den skulle være hjemsted for mere end 70 fuglearter. Masser af vadefugle, som hvis man kommer tidligt afsted om morgenen stadig befinder sig ude på den åbne del af lagunen. White heron (hvid hejre) og white spoonhill (ske stork) er to meget fine specielle eksempler. Den hvide hejre så jeg et par stykker af, meget flotte.

Lagunen er omgivet af frodig native regnskov, som man i kajakken kan udforske lidt ved at sejle op i nogle af floderne. Så kommer man op i rolige floder, som dog lige efter regn kan have temmelig kraftig strøm med vand fra bjergene. Men uden white water.

Og skovene omkring floderne er fyldt med fugle lyde og giver man sig tid og forsøger at være stille, dukker der bush fugle frem.

Kan ikke beskrive det som anderledes end at det er en kæmpe natur oplevelse.

DOC beskriver området således

The Ōkārito Lagoon is a wild, wet haven for nature. Paddling its main channel and the rivers that feed into it can reveal many surprises: shy birds hide in the rushes, rare, white waders fish in its waters, our tallest trees tower above, and our highest mountains reveal themselves – occasionally – creating a stunning snowy backdrop.

Kajak udlejningen, hyggeligt sted med kaffe eøog lidt snak efter turen.,samt billeder af fuglene i vade området plus kopi af de to loggede ture.

Billeder fra mine ture udi lagunen beskriver mere end ord fra turene….

Kea

Var så heldig at jeg fik lov til at træffe Kea fuglen, bjerg papegøjen, på campingpladsen 🙂 Og den er større end jeg havde forestillet mig den ville være. Måske fordi en ligner en undulat, men er mere som en meget stor due.

Selv om de er sjældne, så anser de lokale den som vi anser mågerne – en larmende pestilens. Fik en lille prøvesmag om morgen af kun 3 Kea. Øj, hvor de larmede….

Og så, stjæler de ligesom mågerne før i Danmark. Så, skilte oppe om ikke at fodre dem, for de er ikke bange og er væsentlig mere riltskende9dnd måger. Lidt som undulaterne….

Stranden

Stranden er skøn og ved lavvande er det muligt at gå en fin tur, 10km, 2x5km ud/hjem. Der er masser af små vandfald langs med stranden, som kommer ned fra klippeskråningen lige op til. Flotte vandfald!

Turen skal være lige times korrekt, ellers får man nogen grimme udfordringer fordi havet går helt op til klippeskråningen langs kysten. Men masser af tid, som sædvanlig siges der +/-2 timer omkring lavvande.

About the author

Læs videre
Vestkysten er lang og der har været mange højdepunkter undervejs.…