NZ, Haast pass og Jackson bay

Turen til vestlandet går gennem Haast pass, når man på den sydlige del af øen kommer igennem kommer igennem fra Wanaka. Sikke en flot rute ind igennem en fantastisk natur. Faktisk som at køre igennem Melford sound, blot på en vej i stedet for.

Er du nogensinde stoppet op for at tænke, og glemt at starte igen?

Kunsten ved at være lykkelig er at gøre sine glæder enkle.

Peter plys

Here I am

Bil (Planning)

https://trips.wikicamps.co/nz/77303/6ECA7446-0A1B-4C01-A0CE-D1549A59E34E

Shortcut Garmin share map

https://share.garmin.com/C5T49

Turen mod Vestkysten

Hvilken tur man vælger for at kommer til Vestkysten er begrænset af, at man skal krydse Southern Alps. Og der er ikke så mange steder det er muligt.

Jeg var jo allerede nærmest i den sydlige del, så kørte mod Wanaka. Gik langt uden om Wanaka, da jeg vidste der ville være mange TA hikere og jeg reelt er lidt træt af at se hvor langt de er kommet.

Med det mener jeg, at selvom jeg virkelig sætter pris på at have fået muligheden for campervan livet og få oplevelser jeg aldrig ville have fået som TA hiker, så er der også en del af mig, som er lidt ked af de oplevelser jeg er gået glip af ved at måtte stoppe TA.

Men jeg er videre og nyder campervan oplevelsen og tænker ikke over det i det daglige. Kun når vores veje krydses….

Haast pass

Haast pass er en perle af en vej, men også en vej med masser turister, der alle vil stoppe ved de utallige flotte foto shoots, der er undervejs.

Haast pass

Reelt er der ikke mere end omkring 140 km igennem passet, som ifølge Google himself kan køres på 2 timer. Men det vil være synd at skynde sig igennem på en dag. Dels er vejen i sig selv billedskøn, men også snoet. Og der er masser af look outs.

Som skrevet i starten, virker det som at sejle rundt i Milford Sound eller at køre igennem slugten ind til Weiz. Bare en meget længere slugt og med mange flere turister i camper busser end i Østrig.

Derudover bør man hvis muligt booke en overnatning på en af de få DOC camps, der er på vej igennem.

Ja, der er en del mennesker. Men der er også flot og der er mountain area. Dvs jeg vågnede op til +1C og det gør jeg kun i bjergene. Langs kysten og ved Alexandra er der på denne årstid eks +10-12C om morgenen. Så huen er dejlig om natten.

Derudover, husk sandflye repellent!!! Der er mange inde i passet, de æder dig nærmest levende på den DOC camp site jeg var på. Så man vænner sig til at sidde i en overvarm bil…

Haast

Når man kommer ud af Haast pass kommer man til… Ja, korrekt. Haast. Der er ikke meget andet godt at sige om Haast end der er overnatningssted, en lille bitte shop uden frisk grønt og møg dyr (men dog med mad) samt en Road cafe, hvor man kan købe kaffe og pies.

Man, skal vænne sig til, at på vestkysten er der langt imellem alt. Og de få Diary’s /købmænd man kommer forbi, har kun fryse tørret, dåse eller andet langtidsholdbart. Og begrænset udvalg. Men der er mad. Og så er der hist og her en cafe, hvor man kan købe kaffe og pies.

Campingpladsen var fin nok, der var en stor ‘hangar’ af et køkken, så det var muligt at sidde og spise indenfor. Det var nu acceptabelt med sandfluer her, men det er slut med at rende rundt uden sokker og i korte bukser. I hvert fald uden sandflue olien på.

Den første aften var jeg så heldig at en medarbejder fra DOC, Marine conservation holdt et foredrag omkring netop vestkysten og de marine reservater, der er oprettet samt omkring den generelle sundhed og fiskebestand i havet. Vildt interessant. Og sikke mange negative ting han kunne fortælle. Kort fortalt skyldtes alt den stigende vand temperatur.

DOC Marine foredrag

Han snakkede om en ‘marine heat wave’, som bla havde været med til decideret at fjerne hans ‘yndlings’ tang, Bull kelp . Verdens længste kaldte han den, op til 5m! Hele områder hvor de før groede er nu totalt tomme for den tang. Billedet nedenunder er fra en artikel, som beskriver netop dette.

I artiklen står

The Department of Conservation (DOC) said at least 90% of bull kelp disappeared from Punakaiki Marine Reserve on the West Coast, in an area next to the popular visitor attraction Pancake Rocks, between March and September.

DOC udtalelse

https://i.stuff.co.nz/environment/climate-news/130216288/marine-heatwaves-likely-cause-of-kelp-die-off-in-popular-reserve

Kan huske jeg så tangen på østkysten og tog billeder af den, fordi jeg syntes den var så spektakulær. Vidste ikke dengang noget om hvor voldsomt et problem den er inde i lige nu.

Jackson Bay

The Craypot, Jackson Bay

På DOC visitor centeret i Haast kunne jeg se der i nærheden (50km) lå en bugt, Jackson Bay. Der ligger dels et spændende fiskespisested, samt er en del vandreruter.

Et lille fiskespise sted et øde sted, men på top 100 af New Zealand fiskespisesteder. Ikke fordi jeg skulle spise dyrt eller stort, for jeg skulle ud og vandre lige bagefter i nogle timer.

Men maden var rigtigt god, Whitebait fish indbagt i æg, eller omelet med fisk og salat. Simpelt, men præcis sådan jeg elsker det.

Whitebait er grundliggende nogle bitte små fisk, som er alm spise på vestkysten. Og smager rigtigt fint.

På billederne nedenfor kan du se dels maden, men også lige et kig på vinduet. Tror der var lige så mange sandflyes indenfor som udenfor…

Vandretur Jacksons bay til Smootwater bay

Jackson Bay track

En nem lille tur 2x 1.5-2 timers tramping track med sti og masser af rødder og vådt terræn, inkl bække, hvor man var helt sikker på at blive godt våd op af benene. Og en start hvor det gik så lodret opad, at jeg havde kortet fremme flere gange for at være sikker på jeg gik den rigtige vej 🙂

Og at dømme ud fra underlaget undervejs, så var jeg for en gangs skyld heldig. Andre tider er vandstanden meget højere og der kunne jeg se man kom til at vade i rent mudder.

Og sikke en smuk sti. Bush walk er bare skønt med den specielle fauna. Håber det kan ses ud af billederne.

Så blev man ovenikøbet tilslut belønnet med en smuk bugt. Næsten menneske tom, for to andre havde fået samme ide som jeg. Men hyggeligt lige at få vendt ruten med dem og høre hvordan et par kiwi’er syntes om det.

About the author

Læs videre
Cirka midt på sydøen ude ved vestkysten, ligger der en…