NZ, Fiordland & Milford Sound

Fiordland området, et af turens højdepunkter som jeg havde glædet mig til. Og det levede bestemt op til forventningerne. Selv køreturen til Milford Sound er en oplevelse i sig selv.

Undgå at anse dit jeg som værende så tæt på din stilling, så når den stilling bortfalder, så ryger dit ‘jeg’ med i faldet.

Colin Powell

Here I am:

Planlægning (I bil) / Nyt link

https://trips.wikicamps.co/nz/77303/6ECA7446-0A1B-4C01-A0CE-D1549A59E34E

OBS linket er et nyt link pga app opdatering

Fiordland området

Fiordland området er et område for sig i New Zealand. Mere barsk, øde, råt og vel ikke mindst noget af det flotteste landet kan byde på.

Forskellen på ‘Sound’ og ‘Fjord’

Åbenbart oprinder ordene ‘Sound’ og ‘Fjord’ tilbage til Vikingerne.

Fjord kommer det old nordiske ord fjǫrthr, som betyde at rejse “at rejse over”. Fjǫrthr er også oprindelse til de engelske ord ‘fare’ og ‘ferry’.

Sound skulle stamme fra det old nordiske ord sund som betød “svømme” eller “stræde /, sund”.

Men hvad er så forskellen på de to ord og hvornår benytter man hvad…? De bruges nemlig i flæng og flere steder er de brugt forkert ifm sted navne. Så det har jeg gravet lidt i.

Eksempelvis er Milford Sound teknisk set en fjord, og Limfjorden er faktisk et sund.

Fjord

En fjord er en undervandsdal udskåret af gletsjere. Da gletcherne i dag er væk og dalene ligger under havoverfladen, er de blevet oversvømmet med havvand. Det har skabt de fjorde, vi ser i dag.

Sound (sund)

Som en fjord er et sund en dal, der er blevet fyldt med havvand. Imidlertid dannes et sund normalt ved oversvømmelse af en floddal, ikke en gletsjerdal. Det betyder, at topografien normalt er mindre smal og mere let skrånende end en fjord. A la Limfjorden. Det gør den dog ikke mindre flot, bare flottere på en anden måde.

Så blev i hvert fald jeg selv klogere af at læse lidt om det.

Når vi nu kigger på fakta, så er her nogle tal for Fiordland området

Denne del af New Zealand har et meget vådt klima med et årligt gennemsnit på 200 regnvejrsdag. Og årlig nedbør varierende fra 1.200 millimeter i Te Anau til 8.000 millimeter i Milford Sound.

Jeg overnattede de fleste nætter i Te Anau. Denne del får væsentlig mindre regn pga at den ligger på den modsatte side af bjergkæden. Se billede nedenfor.

Og for dem der gerne vil se vandfald i Milford Sound, så er det jo godt det regner meget i fjorden. Der er kun to permanente vandfald, de resterende vandfald, (som jeg jo ikke så) skulle blive dannet ca 4 timer efter regnen begyndte.

Lake Marian

Inden turen gik med cruise ud i fjorden, var der der lige plads til en hyggelig og smuk vandretur op til en sø Lake Marian.

Ren tramping track, så masser af rigtig dårlig track og lidt små klatring. Skøn tur, kan vel bedst beskrives som stejl og konstant stigende. Vel små 1. 5timer inkl foto op og lidt mindre ned. Så er stadig i nogenlunde ok form.

Og så en god laang pause oppe ved søen for dels at nyde den, men også i håbet om solen ville bryde igennem så skyerne kunne forsvinde. Var der lidt tidligt i håbet om at undgå det værste mylder og med det antal mennesker jeg passerede på vej nedad, så var det en god strategi…

Milford Sound

Som skrevet ovenfor, så så jeg kun de to permanente vandfald. Men helt ok, for det var en dag med blå himmel og fantastiske vues.

Milford Sound ligger for enden af en blind vej, 118km fra Te Anau, som er sidste by inden. Så man kan godt sige den ligger afsides…

Turen derud er flot, specielt det sidste stykke hvor man kører over et bjerg og igennem en èt spors tunnel. Og så ellers ned til bugten hvor en klat huse ligger, samt en turist havn for alle cruise bådene.

Havde booket en cruise tur inkl en time i kajak på fjorden. Håber stadig på at få tilsendt et billede fra guiden, hun har fået min email adresse. Sjovt nok var hun svensk, hvordan pokker man så lige får støvet sådan et arbejde op…

Nedenfor et par billeder fra cruise turen.

Turist showoff

About the author

Læs videre
Ville en tur op omkring et udsigtspunkt til Mt. Cook.…