Agger og så videre

Turen fra Hanstholm til Agger tange har været flot og med mange højdepunkter. Og så med en slags milepæl ved at nå Agger tange og have overstået hele den nordlige del af turen.

Dag 9

Ja, anderledes dag end oprindeligt håbet. Turen skulle være gået til “Nico’ sted”, lige før Nørre Vorupør.

Men fik sendt ca 1kg(!!) retur. Vist meget godt jeg fik luget lidt ud… Lidt tøj og så en del papir/kort, som jeg ikke nænnede at smide væk. Samt min bog, for orker ikke at læse om kinesisk daoisme efter en lang dags vandretur. Det skal være lidt mindre tankekrævende…

Kite surfere var der mange af på turen, dette før Hanstholm

Så dagen i dag gik til Klitmøller, nærmere bestemt Nystrup Camping Klitmøller.

Dette er en rigtig surfer camping, så det er ikke en stille camping (uden der dog er larm). Bare en anden atmosfære en en camping plads med mange fastboende. Nogen ville sige levende) 😉

Og flot campingplads, men et halv ringe sted vi vandrere fik. Lige ved vejen for al trafikken frem og tilbage….

Så mødte jeg en snaksagelig medvandrer. NOBO som man vel kalder det i long distance hiking. Da jeg er SOBO, så kan i måske gætte hvad forskellen er. Men netop derfor kunne vi dele lidt tips om morgendagens tur. Og selvfølgelig lidt generelle hiking tips og lidt Momsen snak… Han dukker altid op. Men super hyggeligt, selvom man gør ekstra ud af at holde afstand.

Dagens aftensmad, 2x bægre risotto af coop. I alt 500kcal plus ca 100g bacon (stegt) blandet i. Dertil en stor skål kålmix, hvorfor undvære det når man har ferie…

Turens længde 18 km

Dvs nu er 210 km rundet!! Også et lille jubilæum.

Dag 10

Tirsdag 1. September. Er vist nødt til at begynde at skrive datoen med på ellers taber jeg fuldstændig stråden…

Tidlig afsted mod Lodbjerg fyr, vidste det ville blive en lang dag med +30 og lidt. Receptionisten og den anden hiker, jeg snakkede med lød som om jeg var vanvittig når jeg sagde jeg ville gå hele vejen på en gang.

Valgte cykelstien, den måske lidt kedelige måde, for at få nogle km fyret af så hurtigt som muligt. Den er nu ikke så kedelig, da meget af det er det røde cykel grus, som er nemt at gå på og naturen er smuk netop på den strækning. 2/3 mod Nørre Vorupør drejer ruten ind i skoven og smelter sammen med redningsvejen igen. Og den følges så stort set slavisk resten af vejen til fyret.

Turen er der ikke meget andet at skrive om endnu en smuk varm dag dag, laaang og meget trætte fødder tilsidst.

Var så heldig at mødes med en sød kvinde (hedder det vel), som gik og plukkede blåbær. Hun slog følgeskab med mig de sidste km og vi faldt hurtig i snak. Hun og hendes mand var netop hjemvendt fra Grønland og nu hyggede de sig i et/deres? sommerhus, med datteren boende også (distancearbejde er en guld grube).

Nåh, enden på snakken blev at jeg fik et telefon nummer og et tilbud om en overnatning i Esbjerg hvis jeg klarede det dertil… Magen til åbenhed og imødekommenhed skal man lede længe efter!

Var så heldig at få en shelter, det er så nemt når der skal pakkes sammen om morgenen. Men er noget koldere at sove i. Måtte dog alligevel sætte telt op, så det kunne tørre.

Det var en rigtig social dag, et pensionistpar fra Århus havde slået teltet op også. Og de var begge meget hyggelige og snakkesagelige.

Så inden jeg så mig om, var vi i toppen af fyret – med afstand…

Umuligt at vælge et billede der beskriver udsigten…

Aftenen gik med lidt bålsnak, mixet med et par odenseanere (ikke øller, ), som skulle vandre op til Bulbjerg.

Det er som om, at det at mødes som vandrer og campist nedbryder nogle sociale barrier, som gør at folk man måske bare ville have hilst på, pludselig bliver nogen man snakker med. Sjov og tankevækkende observation synes jeg selv….

Og så fik vi en unik oplevelse, nemlig solnedgang på en skyfri, næsten stille aften fra toppen af fyret. Hvor tit oplever man lige det?

Kan være jeg udskifter billederne når jeg ser dem i større format, men her er i hvert fald et par forsøg på at gengive stemingen

Dagens tur 33.5 km.

Dag 11

Onsdag 2 September. Ja, allerede når jeg skriver datoen her, går det op for mig, at jeg har kludret med ‘dagen’ dagen før. Vist godt jeg får skrevet den på..

Denne dag var en speciel dag, dels kom jeg forbi Agger og dels skulle jeg over med færgen fra Agger tange = stykket nord for fjorden ville være gået. En slags milepæl, som skal fejres med en længe tiltrængt hviledag på dag 12.

Først kort om turen, så startede den som dagen før sluttede, helt blik stille og ikke en sky på himlen.

På turen til  Agger tange kommer man forbi et kæmpe yngle reservatet og reste plads for trækfugle. Står man stille og lytter, så er der et snakken uden lige ude fra vandet. Fuglekiggere står også med deres lange kiggerter mange steder og bare stirrer.

Har vist skrevet det en del gange, men dette var den absolut smukkeste morgen tur, så perfekt vejr i så smukke omgivelser…..

I Agger ventede så endnu en af de ting jeg havde glædet mig rigtigt meget til… Vesterhavs hytten. Selvom de har rigtigt mange lækre og specielle retter på menu kortet og jeg vel reelt ikke er fritter mand, så skulle jeg bare have deres fish and chips. Konklusion : den fåes ikke bedre. Og krydret med en lokal producents stikkelsbærsaft til.

2 stk torsk på den alm fish and chips panerede måde og så en crispy måde, som en lokal boende englænder havde gjort dem opmærksom på, at sådan lavede man det på hans hjemegn…

Så 2 stk torsk og et stk sej. Lavet af friskfanget fisk, og da der ingen kuller var med ind denne morgen, blev det sej. Og den smager godt! (er ikke sikker på jeg reelt er vidende nok til at smage forskel)

Og så har kokken (ja, kokken på grillbaren) rørt frisk sauce tartare. Så fatter jeg fidusen med dip..!!

Men turen til Agger tange er også mange lidt kedelige km på grusvej. Den slags med store sten på hård grusvej, som man kan mærke op igennem skoene og som mine irriterede sener under fødderne absolut ikke bryder sig om…

På den anden side vente Harboøre tange. Vel et område, som i manges øre lider lidt under den lidt forkerte fordom om Ceminova. Ja, høfde 42 er stadig røv forurenet og det samme er Ceminova, nu FMC, tidlige produktions grund.

FMC / Ceminova

Regional plan for forurenet område

Byen Thyborøn mangler heller ikke arbejde – i hvert fald ikke hvis man er en mand. Fik lidt vejvisningshjælp af endnu en sød kvinde og faldt lidt i snak med hende. Og det var hende, der fortalte ovenstående, men også at det var svært som kvinde at få job i området. Og som hun udtrykte det, så er her lidt kedeligt om vinteren…. Tja, har ikke svært ved at tage hendes briller på, hvis hun mangler arbejde og bor i Thyborøn med 2000 indbyggere.

Men udover byen osv er der så meget naturareal, som der heldigvis gøres meget for. Og da efteråret nærmer sig, så det fik jeg lige en lille forsmag på hvorfor det gavner.

Og en anden ting jeg fik lov til at smage på, var 8km lige asfalteret cykelsti igennem området. Fuldstændig ulideligt mentalt og fødderne var smadret bagefter..

Oveni krydret med stykker undervejs med vådområder med de her draken-agtige stikkende væsener, som kommer farende, sætter sig og stikker!

Men ellers skøn tur…

Laaange lige stræk

Dagen tur

Til Agger tange 15.8km

Dagens tur totalt 26.5km

I alt nord for fjorden 262km

I alt på turen 273km

Note vedr det nordlige rute stykke

Længden på stykket er forøget fra 234 -> 262, selvom ruten undervejs blev omlagt, skåret lidt af osv…

About the author

Læs videre
5 september er jo flagdag for Danmarks udsendte og veteraner.…