Rundt om Salten Langsø

Turen gik denne dag rundt om Salten Langsø, som er beliggende lige udenfor Gl Rye. Fornuftigt godt vejr, bortset fra det som sædvanlig denne vinter regnede. Heldigvis kun mest den sidste times tid.

Kendte ikke meget til området i forvejen, men havde igen fundet ruten i min inspirationskilde nr 1, nemlig app’en ViewRanger. At Salten Langsø området så også gemmer på en spændende kultur historie, gjorde jo bare turen endnu mere spændende.

Var for en gangs skyld ikke alene afsted denne dag (15 februar 2020), men var afsted sammen med “Mette nabo” alias vores nabo, fra dengang jeg og hende boede hjemme ved vores forældre.

Og som det sikkert er gættet, så stammer navnet fra dengang og hænger så stadig ved …. 🙂

Salten Langsø ligger som skrevet lige udenfor Gl. Rye. Og for dem som ikke ved hvor det er, så er Gl. Rye nabo til Ry ved Silkeborg.

I wiki står der om Salten sø:

Salten Langsø er en smal, langstrakt, cirka 6 km lang sø på omkring 308 hektar. Søen har en gennemsnitsdybde på 4,5 meter og en maksimumdybde på 12 meter. Den gennemløbes af Salten Å og er dermed en del af Gudenå-systemet.

En stor del af området omkring søen er fredet fordi det er unikt som plus pga den historiske værdi.

Området skulle efter sigende have flere ynglende havørne og fiskeørne og i det hele taget er rigt dyreliv. Vi så dog ingen ørne på turen, men min ikke det skyldtes årstiden og snakken der gik ….

Her kan man læse lidt mere om Salten Langsø

Ruten denne dag var valgt som værende “en kort tur” rundt omkring søen. Ruten kan dog også nemt varieres til at gå igennem (læs op og ned) af de stejle skråninger, der ligger nord for søen. Så får man en masse højdemeter på den ellers totalt flade tur. Men på denne årstid var de 23.5 km vi endte på nok….

Ruten er umarkeret og bortset fra et enkelt sted hvor stien tager et skarpt sving ind igennem et tilvokset område, så er det nemt at komme rundt. Ingen specielle udfordringer, men bare generelt flot dansk skov landskab og søudsigt det meste af turen. Søen er flot, men kunne godt tænke mig at opleve den igen på en flot sommerdag. Der tror jeg oplevelsen vil være endnu rigere.

Man bliver aldrig for gammel til liiiige at skulle prøve om bådebroen nu kan holde….

Der var et par bådehuset samt tilhørende bådebroer undervejs.

På omstående billede kan man godt fornemme at vandstanden i søen var lidt højere end normalt (som tilfældet i resten af Danmark disse dage)

Dårlig dækning

En stor del af området har så dårlig dækning, at vi i mange timer ikke havde 3G/4G dækning.

Man ksn selvfølgelig stadig benytte sin rute app til at navigere efter, blot skal man lige huske at vælge en app, der kan benyttes offline samt ikke mindst at downloade kort over området på forhånd.

Hemmeligheden

Den sidste del af turen kommer man igennem den del af området, som bærer på en hemmelighed og man skal i dag være mere end almindelig årvågen for at opdage det. For her ligger resterne af Gl. Rye flyveplads og godt gemt rundt omkring i området, delvist under jorden og tilvoķset af små krat ligger der bunkere fra 2. verdenskrig.

Området er i modsætning til alt det andet vi gik i holdt som et åbent område fordi der i tiden lige inden 2. Verdenskrig som tidligere skrevet var flyveplads her. Flyvepladsen blev oprindeligt oprettet i 1935 som en privat flyveplads, men siden udvidet og brugt til flyvningerne bla frem og tilbage til København, mellemlandinger for flyninger fra Aalborg – Hamborg mm.

Da Danmark senere blev besat under krigen, fik flyvepladsen lige pludselig strategisk betydning og der blev derfor bygget ammunitionbunkere og en stor kommandbunker. Den kom dog aldrig i drift, da flyvepladsen senere mistede sin strategiske betydning. Bunkerne ligger som sagt godt skjult. Der er dog et enkelt historisk skilt som viser af til kommandobunkeren. Se link nederst for mere info.

Efter krigen kom flyvepladsen i fokus igen, da den blev brugt til fange-/flygtningelejr for de tyske krigsfanger samt øst tyskere, som var flygtet ifm russiske hærs fremmarch. Uden at gøre mig til dommer over hvad der skete dengang, mener jeg st huske dette er et af de steder, hvor der blev ‘betalt tilbage’, da flygtningene levede under kummerlige forhold.

Alt dette historiske nåede vi desværre ikke rundt til, det er til gode til næste gang.

Har man lyst kan man læse mere om Gl Rye flyveplads og krigsfangelejr/flygtningelejren samt kommandobunkeren.

[robo-gallery id=”652″]

About the author

Comments

Comments are closed.

Læs videre
Kristi himmelfartsferie 2020, en helt speciel vandretur igen i Thy.…