Nytårstur, 3 dage i nord Thy

1. Januar 2020

Den lange juleferie skulle lige udnyttes med en kort vandretur. Og hvad er mere naturligt end at tage til det skønne og barske Thy område.

Planen for turen var nogenlunde denne rute (logget af Inreach). Kun overnatningsstederne var overvejede samt turen den første dag, idet den hurtigt kunne ende op i at blive lidt tidspresset.

Selve nationalpark Thy området er Danmarks største “vildmarks” område eller i hvert fald reservat, hvoraf meget er fredet.

Området jeg valgte turen skulle gå igennem dækker fra Hanstholm i nord til Nr. Vorupør i syd og så ind i landet for at komme omkring Vildtreservat. Det betyder en del gang fra landevej til plantager, men er nu engang en del af historien for området. For uden plantagerne ville hele området være mere plaget af sandflugt end det allerede er.

Dag 1

Turen startede skidt 1. Januar. Nåede til Hanstholm blot for at finde ud af jeg havde glemt pung med id. Uden penge og is går det ikke. Så øv, hjem igen og vente til dagen efter.

Heldigvis ikke mange biler på vejene denne dag, selvom da der var flere på vejen hjemad end op til Hanstholm.

Det betød så også at planen om en tur ud i selve det fredede National park Thy heller ikke blev til noget denne gang (sidste gang var området lukket pga ynglesæson). Det kunne jeg godt se tiden ikke var til….

2. Januar

Retur til Hanstholm igen, denne gang med pung 👍

Udover alm oppakning, så var der også 3.5l vand med bagi. Så var der rigeligt til i hvert fald første dag.

Vejret var godt blæsende, men tørt. Planen var at gå til Klitmøller og derfra videre mod Nørre Vorupør. Lige før Nørre Vorupør ligger der et område , Tvorup klitplantage, hvor der dels er fri teltning dels også ligger et shelter. Så kunne jeg se hvad jeg havde lyst til.

Sidste gang jeg gik strækningen fra Hanstholm til Klitmøller var det langs med stranden. Smuk tur, men med løst sand. Ikke Blokhus bil strand, men løst sand. Så med oppakning tog det meget længere tid end planlagt og træk virkelig søm ud….

Derfor var planen denne gang pga tidspresset at tage cykelstien langs med klitterne.

Da sagene er meget kortere på denne årstid, så skal man være fremme omkring kl 16, hvis der skal findes teltplads og  sættes telt op.

Så turen gik af asfalt cykelstien langs vejen, som heldigvis var meget øde. Stort set kun tyskere med surf board eller MTB, som kørte forbi i biler.

Første pause blev holdt i Klitmøller efter ca 12km. Lidt at drikke, samt den smurte sandwich. Og så videre mod Nørre Vorupør. Der var var ca 10km tilbage og tiden løb lidt. Så det var fortsat med det lange ben foran…

Her gik vejen heldigvis på både asfalt og grusveje og fik lidt ind igennem skoven og området. Så en helt ok tur.

Området med fri teltning er delvist er skov område, delvist store åbne arealer i samme skov samt åbent klit ud mod Vester havet.

Det sidste var lidt udelukket med den kraftige storm der var lovet (op til 15m/s i gennemsnit med meget kraftige vindstød). Det gad jeg ikke….

Så gik efter shelteren, som heldigvis var fri (surprise 😏). Superb shelter i nogenlunde læ område og med åbning den rigtige retning. Og fed bål plads, som jeg dog ikke ville tænde op i pga vinden.

Faktisk mødte jeg ingen andre mennesker på hike tur, men det skyldtes nok årstiden og så selvfølgelig det dårlige/hårde vejr der var lovet 😏

Da det er vinter tid, så er der jo mørkt kl 17 og det er jo så den aften….

Heldigvis var der nogen der havde efterladt et par kirkegårds stearinlys, så fik en hyggelig aften uden at slide på pandelampen og med stormen susende udenfor…

           

Dagens distance ~23.5 km

3. Januar

Næste morgen stadig lidt blæst, men ikke værre end forventet, det var jo ved Vesterhavet….

Havde besluttet mig på forhånd for at nyde morgenerne og det at vågne op udenfor, så intet stress. Det måtte komme senere på dagen hvis det begyndte at blive mørkt.

Turen havde jeg lagt om aftenen på og ville til at gå på tværs her landet ind til Nors sø. Der ligger en skøn shelter/telt plads jeg tidligere har ligget.

Nors sø skal efter sigende være Danmarks reneste sø og der skulle være fiskeørne.

Ruten er stort set igennem plantageskov det mest dagen, undtagen fra Vandets sø til Norsø. Ikke vild skov og reelt lidt små kedelige lange lige grusveje.

Men så alligevel interessante dels pga den historie omkring plantage beplantningen man støder på rundt omkring og dels pga det alligevel er lidt naturligt Det viser billederne længere nedenfor fra dagen efter med det store område med stormskade og så det nyere oversvømmelse af området.

Aftenen endte en anelse kaotisk, idet jeg fandt ud af jeg kan havde ca 0.5-0.6 l vand tilbage. Men da jeg vidste der var vand på pladsen samt på nabopladsen (en stor Shelter/telt plads) samt ved spejder hytten også lige ved siden af, så var jeg vis på alt var ok. Men….. det viste sig så, at vandhanerne var taget af, formentlig pga vintertid og erstattet af en nippel 😳😞 Og jeg havde hjemmefra fravalgt at tage vandrenseren med.

Men økonomiserede med vand, brugte kun lidt (2dl) vand til mad, da det viste sig mit frysetørrede mad var rene grøntsager. Det er som helt ok, men der var kun 250 cal i mod normal 600cal.  Så skar et stort stykke af min spegepølse og lagde i mens de trak.

Og så var der lige vand tilbage til en kop aftens te og en morgen espresso.

Set i bagklogskabens klare lys, så burde jeg jo bare have brugt vand fra søen, som jo er så ren…..

Overnattede igen i shelteret, fedt at være afsted på denne årstid 👍

Dagens distance ~22.5km

4. Januar

Morgenen startede i fint vejr, så fik pakket og lavet min lille espresso.

Og så ellers afsted en times gang på tom mave til nærmeste by, hvor jeg vidste fra sidste gang at der er et godt supermarked.

Det blev handlet vand, lidt vingummier og en frisk lavet sandwich. Så gik det ellers videre i 1 times med vand i maven og fyldte drikkedunke, men stadig tom mave. Det passede ikke rigtigt at sidde på en bænk udenfor med det rend af folk, der skulle handle. Og var egentlig heller ikke så sulten…

Gik igen i en times tid, hvor det så passede med at jeg var kommet ind i skoven på nordsiden af Nors sø.

Plantagen på nordsiden af Nors sø bar lidt præg af at have været ramt af lidt hård vind. Af flere gange…

Fra plantagen til Hanstholm er det enkedelig transport vej. Næste gang må jeg bruge tid på at undersøge om man ikke kan skrå tværs ind over ved at gå igennem Naturparkens klit område.

Kom igennem Ræhr by på vejen mod Hanstholm. Og når man møder et skilt som dette, så ved man det bliver en hård omgang op ad bakke… Og bakken er lang og stejl, selv efter østjysk målestok!

På det sidste del af vejen mod bilen var jeg heldig at se en næsten skyfri solnedgang 🌞

Så får man ikke en meget smukkere afslutning på endnu et par gode dage ved Vesterhavet.

Bilen stod heldigvis hvor dem var parkeret, hel og uskadt bortset fra 4 rævrøde skivebremser.

Mon ikke de sørger for at undervognsbehandle bilerne i Hanstholm….

Dagens distance ~21.4km

NB: distancer er målt med inreach, så er baseret på punkter hvert minut. Så er så’en cirka længder….

About the author

Læs videre
Efterskrift .... På trods af en god tur, så var…